Zvicra ka nevojë për punëtorë, shënohet rekord i numrit të vendeve të lira të punës

Midis janarit dhe marsit 2022 numri i njoftimeve për vende të lira pune u rrit me 7% krahasuar me tremujorin e mëparshëm dhe me 47% krahasuar me të njëjtën periudhë të vitit 2021. Një rritje që shpjegohet me rimëkëmbjen ekonomike pas koronavirusit, vëren Marcel Keller, kreu i tregut zviceran të punës nga Adecco.

Në tre muajt e parë të këtij viti tregu zviceran i punës arriti një nivel të ri, me gjithë variantin virulent Omicron dhe vështirësitë e vazhdueshme të furnizimit. Vendet e lira të punës janë rritur me gati gjysmë viti në vit. Ky është rezultati i Indeksit më të fundit Zviceran të Tregut të Punës të publikuar nga gjiganti i punësimit të përkohshëm Adecco.

“Kërkesa në rritje për punë të kualifikuar mund të shpjegohet me rimëkëmbjen ekonomike pas koronavirusit”, tha Marcel Keller, kreu i tregut zviceran të punës me qendër në Cyrih, cituar në dokument.

Keller shton se “edhe në të ardhmen e afërt, shumë kompani presin një rritje të mëtejshme të kërkesës”, kjo është arsyeja pse ato aktualisht po forcojnë aftësitë e tyre prodhuese dhe shërbimi.

Pavarësisht pasigurive që lidhen me përhapjen e variantit Omicron të Covid-19 dhe pengesat në zinxhirët e furnizimit ndërkombëtar, numri i vendeve të lira të punës në tregun zviceran u rrit me 7% krahasuar me tremujorin e mëparshëm. Krahasuar me tre muajt e parë të vitit 2021, rritja është 47%: një rekord i dytë radhazi, nënvizon Adecco. Autorët e studimit vërejnë një kërkesë në rritje për aftësi kompjuterike, të përshpejtuara nga bllokimet e përsëritura gjatë krizës shëndetësore. “Për shkak të transformimit dhe dixhitalizimit që ka vite që po ndodh, aftësitë në përdorimin e teknologjive të reja do të kërkohen gjithnjë e më shumë nga punonjësit në të ardhmen”, siguron Marcel Keller.

Një analizë e vendeve të lira të punës në Zvicër gjatë shtatë vjetëve të fundit tregon se pothuajse gjysma (49%) po kërkojnë të paktën një aftësi dixhitale dhe shpesh disa, si menaxhimi i përmbajtjes ose administrimi i rrjetit, sistemet dhe të dhënat. Kjo specifikë e kërkesës është veçanërisht e theksuar në kërkimin e personelit të specializuar në IT (99%), teknik (66%), administratë (60%), ekonomi (60%) dhe menaxhim (55%); më pak në sektorin social (27%), shëndetësi (24%), shërbime dhe shitje (24%) dhe ndërtim (16%).