Zjarri që vazhdon të digjet prej 4000 vjetësh dhe nuk është shuar kurrë!

“Ky zjarr është djegur për 4000 vjet dhe nuk është ndalur kurrë”, thotë Aliyeva Rahila. “Edhe shiu që bie këtu, edhe bora apo era nuk e kanë shuar dot”.

Ky është Yanar Dag, që do të thotë “mali i djegur” në gadishullin Absheron të Azerbajxhanit, ku Rahila punon si udhërrëfyese turistike.

Për shkak të një efekti anësor të rezervave të shumta të gazit natyror të vendit, të cilat ndonjëherë rrjedhin në sipërfaqe, Yanar Dag është një nga disa zjarre që ndodhin spontanisht që ka magjepsur dhe frikësuar udhëtarët në Azerbajxhan gjatë mijëvjeçarëve, shkruan CNN.

Kjo është arsyeja pse vendi e fitoi emrin “toka e zjarrit”.

Zjarret e tilla dikur ishin të shumta në Azerbajxhan, por me kohën shumica janë shuar.

Yanar Dag është një nga shembujt e paktë të mbetur dhe ndoshta më mbresëlënës.

Pavarësisht nga lashtësia e pretenduar e flakëve të Yanar Dag, disa argumentojnë se ky zjarr i veçantë mund të jetë ndezur vetëm në vitet 1950.