[ad_1]

Tri shprehi të thjeshta mund t’ju ndihmojnë të mbani një gjendje të mirë mendore

Me kalimin e viteve ndodh gjithnjë e më shpesh që harrojmë gjëra, ngjarje, obligime.

Për të shmangur situata të tilla frustruese, ne duhet të përpiqemi t’i përvetësojmë këto shprehi, transmeton Telegrafi.

1. Mësoni gjëra të reja

Kur adoptoni dhe përpunoni informacione të reja në trurin tuaj, formohen lidhje të reja midis neuroneve, të cilat do të kenë një ndikim pozitiv kur bëhet fjalë për kujtesën.

Mësimi dhe përpunimi i vazhdueshëm dhe i vazhdueshëm i informacionit të ri, përveçse do të ndihmojë në ndërtimin e këmbënguljes, durimit dhe hapjes së horizonteve më të gjera, do t’ju ndihmojë edhe në kujtesën më të lehtë dhe më të qëndrueshme. Mësimi i një gjuhe të re, zanati, por edhe zotërimi i aftësive krijuese si vizatimi, skulptura apo qeramika mund të jetë një zgjedhje e shkëlqyer!

2. Ditari

Shkrimi dhe mbajtja e një ditari nuk është e rezervuar vetëm për fëmijët dhe adoleshentët, por ky aktivitet rekomandohet gjithnjë e më shumë nga psikologët dhe psikoterapistët. Vendosja e mendimeve, emocioneve dhe vëzhgimeve tuaja në letër do t’ju ndihmojë të dalloni dhe zgjidhni mendimet tuaja konfuze, të shihni qëllimet tuaja dhe të përparoni më qartë. Ky është gjithashtu një lloj i shkëlqyer i trajnimit të trurit.

Regjistroni përshtypjet tuaja dhe rrjedhën e mendimeve në një fletore ose në një laptop – zgjedhja është po aq e mirë. Por, kujdesuni që t’i kushtoni kohë dhe përqendrim të plotë këtij aktiviteti, sepse nëse shkruani një ose dy fjali shpejt, atëherë nuk do të ketë kuptim të jepni rezultate.

3. Ngrënia e yndyrave të shëndetshme

Një dietë e ekuilibruar është e nevojshme për funksionimin e të gjithë organizmit. Acidet yndyrore omega-3, të cilat janë të nevojshme në ndërtimin e membranave të qelizave të trurit, janë një nga materiet më të nevojshme për punën e trurit.

Mungesa e tyre mund të çojë në një përkeqësim të papritur të aftësive njohëse dhe të kujtesës. Ushqimet që përmbajnë yndyra të shëndetshme janë: peshku, avokado, frutat arrore (lajthitë, bajamet, arrat…), vaji i ullirit, farat etj. /Telegrafi/