Studiuesit bëjnë zbulimin e radhës: Ja se si do të bëhet i mundur menaxhimi i kancerit

Studiuesit për herë të parë kanë arritur të zbulojnë modelet të quajtura, nënshkrime mutacionale në ADN-në e kancerit

Ky zbulim iu mundëson mjekëve të shikojnë tumorin e secilit pacient dhe ta përshtatin atë me trajtime dhe medikamente specifike.

Autorja kryesore e studimit, Serena Nik-Zainal e cila është profesoreshë e mjekësisë gjenomike dhe bioinformatikës në Universitetin e Cambridge shprehet: “Përdorimi i sekuencës së plotë të gjenomit mund të identifikojë se cilat ‘gjurmë’ janë të rëndësishme, zbulojnë se çfarë ka ndodhur me zhvillimin e kancerit.”

Studiuesit analizuan përbërjen e plotë gjenetike ose sekuencat e gjenomit të plotë (WGS) të më shumë se 12,000 pacientëve me kancer të NHS.

depositphotos

Ata ishin në gjendje të dallonin 58 nënshkrime të reja mutacionale, duke sugjeruar se ka shkaqe shtesë të kancerit që ende nuk janë kuptuar plotësisht.

Gjetjet janë duke u përfshirë në NHS (Shërbimi Shëndetësor Kombëtar) pasi studiuesit dhe klinicistët tani përdorin një mjet dixhital të quajtur FitMS.

Ky mjet, do t’i ndihmojë ata të identifikojnë nënshkrimin mutacional dhe potencialisht të informojnë menaxhimin e kancerit në mënyrë më efekti. /KP