Si ta njohim dhe trajtojmë sinusitin?

Sinusit do të thotë një proces inflamator që prek sinuset paranazale

Sinuset paranazale janë kavitete të vendosura në trashësinë e kockave të kafkës, të lidhura me hundën përmes kanaleve të vogla (ostia) që lejojnë kalimin e mukusit, shkruan melarossa.it.

Llojet e sinusitit

Në varësi të kohëzgjatjes së simptomave, sinusiti mund të jetë:

▪ akut: nga tre deri në shtatë ditë
▪ subakut: deri në tre muaj, pa përmirësim të përgjithshëm të simptomave
▪ kronik: mbi tre muaj

Shkaqet

Sinusiti shfaqet për shkak të rritjes së prodhimit të mukusit nga trupi në të njëjtën kohë me ngushtimin e ostisë. Kjo, në fakt, përcakton një bllokim të vërtetë me stagnim sekrecionesh, duke favorizuar përhapjen e patogjenëve që mund të arrijnë në sinuset paranazale nga vrimat e hundës.

Shkaqet që mund të përcaktojnë këtë patologji janë kryesisht inflamatore dhe zakonisht janë: virusi, i ftohti, i cili në 0.5% / 2% të rasteve mund të evoluojë në formë bakteriale, infeksionet kërpudhore, alergjitë, faktorët anatomikë si dhe devijimi i septumit të hundës.

Simptomat

Sinusiti shpesh përcakton simptomën e zakonshme të dhimbjes së kokës (dhembjes së kokës) dhe dhimbjes në fytyrë, zakonisht e lokalizuar në zonën e prekur nga inflamacioni, pra sipër, pas ose poshtë syve, nofullës apo ballit.

Përveç kësaj, simptomat klasike që e karakterizojnë janë:

▪ ftohje me rrjedhje hundore ose rrjedhje hunde për më shumë se 15 ditë
ndjesi e shkarkimit nga hunda në fyt
▪ kongjestion i hundës (hunda e ngopur)
▪ kollë produktive (me gëlbazë)
▪ zvogëlimi ose mungesa e shijes dhe nuhatjes (anosmia / hiposmia, ageusia / hipogjeuzia)
▪ ndjesi e ënjtjes së lokalizuar në sy

Si të kuroni sinusitin

Terapia e sinusitit në përgjithësi përfshin përdorimin e kortikosteroideve dhe mukolitikëve të marrë nga goja ose nëpërmjet aerosolit, të aftë për të ushtruar një veprim dekongestant, të kombinuara me larjet e hundës me solucione fiziologjike ose hipertonike.

Nëse ka dhimbje, mjeku mund të përshkruajë edhe qetësues dhimbjesh dhe antihistamine për të reduktuar ënjtjen e mukozave dhe simptomat.

Në rastin e sinusitit bakterial parashikohet edhe dhënia e antibiotikëve për një periudhë 8-10 ditë. /KP