​Rusia mund të përjashtohet nga FIFA

Këshilli i FIFA-s, i cili po zhvillohet në Doha, mund të marr një vendim të madh. Një nga pikat e rendit të ditës është ratifikimi i sanksioneve që Byroja miratoi kundër Rusisë në fillim të marsit, me pezullimin e të gjitha klubeve dhe ekipeve ruse nga çdo kompeticion.

Hapi tjetër i FIFA-s është të shkojë më tej dhe sipas gazetës spanjolle “AS” në Këshill rusët mund të përjashtohen përfundimisht nga garat, diçka që CAS e miratoi me dënimin e saj pas apelit të paraqitur nga Federata Ruse kundër FIFA-s dhe UEFA-s. Masa më drastike atëherë do të ishte heqja e drejtpërdrejtë e Rusisë nga anëtarësimi në FIFA.

Edhe pse nuk është e zakonshme, pavarësisht precedentëve të vendeve të tjera që kanë hyrë në luftë, tashmë ka ndodhur, për shembull, në vitet 1970 kur Afrika e Jugut u përjashtua nga FIFA për politikën e saj të aparteidit. Rusët, nga ana e tyre, besojnë se FIFA nuk do të marrë një vendim kaq të ashpër, ata e dinë se janë në rrezik dhe arrijnë në Kongresin e FIFA-s me synimin për të arritur një marrëveshje dhe për të shmangur këtë situatë.

Në rendin e ditës në Doha, janë skenarët e mundshëm të tanishëm dhe të ardhshëm të futbollit botëror, nga rregullat e reja për caktimin e Kupës së Botës pas vitit 2026, te zgjerimi i skuadrave të ekipeve kombëtare, duke kaluar në projektin e kundërshtuar nga Evropa dhe Amerika e Jugut që Kupa e Botës të zhvillohet çdo dy vjet deri në miratimin e Kupës së Botës për Klube, një turne katërvjeçar, i cili do të zëvendësojë Kupën e Konfederatave dhe që do të shohë 32 klube nga të gjitha kontinentet të garojnë kundër njëri-tjetrit.