Pse shishet e birrës zakonisht bëhen prej xhami ngjyrë të kaftë?

A keni hapur ndonjëherë një shishe birre, e keni derdhur në një gotë të transparente dhe e keni lënë në diell, më pas jeni kthyer për ta marrë dhe keni kuptuar që shija nuk është më e njëjta?

Çfarë ndodhi në të vërtetë?

Kjo shije e çuditshme është në të vërtetë nga një përbërje kimike që mban erë të ngjashme sikur ta kishin prodhuar qelbësit, transmeton Telegrafi.

Madje Chuck Skypeck nga Shoqata e Prodhuesve të Birrës, e cila posedon dhe menaxhon birrari për 21 vjet, tha se shkaku i procesit që ndikon në ndryshimin e shijes së birrës nuk u kuptua deri në vitet 60 të shekullit të kaluar.

Kur kulpra e birrës ekspozohet ndaj dritës së fortë, ndodh një reaksion fotooksidimi, duke krijuar përbërjen 3-metil-2-buten-1-tiol, shkruan CNN.

Për të parandaluar që ky proces të ndodhë, prodhuesit e birrës kanë zgjedhur xhamin më të errët të shisheve të birrës.

Kjo është arsyeja pse sot shihni kaq shumë birrë në shishe qelqi të kaftë.

“Është një reagim i thjeshtë që krijon atë që shumica e njerëzve mendojnë se është shije e padëshirueshme”, tha Skypeck.

Nga këtu vjen zgjedhja popullore midis prodhuesve të birrës – shishja ngjyrë kafe. Por kjo nuk është e vetmja ngjyrë që mund të shihet me shishet e birrës, disa birra vijnë edhe në shishe, gota e të cilave është e gjelbër. Çfarë qëndron pas kësaj zgjedhjeje?

Duke qenë se jeshilja nuk ka një rol të tillë mbrojtës kur vjen puna e dritës, arsyeja e përdorimit të saj është kryesisht marketingu, thotë Skypeck.

“Nëse shikoni se cilat marka përdorin shishe qelqi jeshile, do të shihni se ato janë kryesisht marka që kanë kohë që janë në treg”, tha ai.

Ai shtoi se një numër i konsiderueshëm i fabrikave evropiane të birrës përdorin gotë jeshile. Shishet jeshile janë imazhi i tyre.

Qelqi si material paketimi karshi plastikës, konsiderohet më ekologjik me mjedisin, duket më i mirë për konsumatorët, gjithashtu parandalon që birra të bajatet.

Kënaçet janë gjithashtu një zgjedhje popullore për paketim dhe nuk e lënë dritën të depërtojë. Nevojiten më shumë studime në këtë fushë, sipas Skypeck, për të përcaktuar se cili paketim është optimal për të parandaluar ndryshimet në shije.

Sa i përket udhëzimet e tjera për ruajtjen e birrës për të parandaluar procesin që ndryshon shijen e birrës, Skypeck ka një rregull të thjeshtë: ftohtë dhe errët.

“Birra është në thelb ujë, elb, ndonjëherë grurë, malti dhe maja – është një produkt ushqimor. Dhe si çdo produkt tjetër ushqimor, ajo i nënshtrohet humbjes së freskisë,” tha ai.

Skypeck shtoi gjithashtu se “ajo që realisht bën që çdo produkt ushqimor të humbasë freskinë, përveç këtij reaksioni fotokimik, është edhe ekspozimi ndaj oksigjenit dhe ekspozimit ndaj temperaturave të larta”. /Telegrafi/