[ad_1]

Platformat e mëdha të teknologjisë i janë bashkuar reagimit global kundër Rusisë për agresionin e saj në Ukrainë, duke përfshirë Facebook (FB), Google (GOOGL), Twitter (TWTR), Spotify (SPOT), Netflix (NFLX) dhe të tjerë që vendosin të paktën kufizime të pjesshme në gjuhën ruse, por edhe bllokime total.

Megjithatë, javën e kaluar, shkëputja e Rusisë nga interneti global shkoi në një shkallë më të lartë.

Dy nga ofruesit më të mëdhenj të shërbimeve të internetit në botë, Lumen Technologies dhe Cogent Communications, thanë se do të bllokonin klientët rusë nga rrjetet e tyre për shkak të frikës se rrjetet e tyre mund të përdoren nga qeveria ruse për sulme kibernetike kundër Perëndimit.

Por një efekt negativ është se do të jetë edhe më e vështirë për qytetarët në vend të përdorin rrjetin mbarëbotëror, raporton cnn.

Lëvizja thekson tensionin mbi përpjekjet e Rusisë për të ngritur atë që quhet një perde dixhitale e hekurt për të mbyllur qytetarët e saj që të marrin informacion nga bota e jashtme, njësoj siç ka bërë Kina për vite me radhë, transmeton Telegrafi.

Kompanitë e gjejnë veten të kapur mes ndihmës së rusëve për të hyrë lirisht në internet dhe sigurimit që shërbimet e tyre të mos përdoren nga qeveria ruse për të përhapur dezinformata, propagandë ose më keq – sulme kibernetike.

Implikimet janë masive.

Lumen dhe Cogent së bashku kanë mbi 100 mijë kilometra kabllo fibër optike të cilat formojnë tubacione për internetin global, ku secili kryen operacione në më shumë se 50 vende, sipas faqeve të tyre të internetit.

Frika nga sulmet kibernetike

Të dyja kompanitë këmbëngulin se lëvizjet e tyre i drejtoheshin drejtpërdrejt qeverisë së Rusisë dhe jo popullit rus, dhe çdo pengesë në aftësinë e këtij të fundit për të pasur qasje në informacionin e jashtëm do të ketë një efekt të keq.

“Ne si kompani besojmë shumë në një internet të hapur dhe të pacensuruar”, tha Dave Schaeffer, CEO i Cogent, në një intervistë me CNN Business. “Ky ishte një vendim shumë i vështirë”, pohoi ai.

Sipas Schaeffer, ndërprerja e Rusisë është një masë parandaluese kundër sulmeve kibernetike që mund të kryhen përmes rrjetit të Cogent nga qeveria ruse ose individë të lidhur me të.

Kompania, e cila është me bazë në Uashington DC, e ka kufizuar veprimin e saj në rreth 25 klientë që janë të inkorporuar në Rusi dhe janë drejtpërdrejt në rrjetet ruse, tha ai.

Kjo do të thotë se bizneset ruse që përdorin rrjetin e Cogent jashtë vendit përmes enteve shtetërore jo-ruse mund të vazhdojnë ta bëjnë këtë.

“Ne menduam se dobësia e mundësisë që këto lidhje të mund të përdoren në mënyrë fyese e tejkaloi negativin e ndërprerjes së disa shërbimeve”, shtoi ai.

Një vendim i paprecedentë

Lumen, me seli në Los Angeles, citoi një arsyetim të ngjashëm për vendimin e tij, i cili erdhi disa ditë pas vendimit të Cogent.

“Ne vendosëm të shkëputnim rrjetin për shkak të rritjes së rrezikut të sigurisë brenda Rusisë”, tha Mark Molzen, drejtori i çështjeve globale të kompanisë, në një email.

“Ne nuk kemi përjetuar ende ndërprerje të rrjetit, por duke pasur parasysh mjedisin gjithnjë e më të pasigurt dhe rrezikun e shtuar të veprimit të shtetit, ne morëm këtë veprim për të garantuar sigurinë e rrjeteve tona dhe të klientëve tanë, si dhe integritetin e vazhdueshëm të internetit global”, shtoi ai.

Është gjithashtu një vendim i paprecedentë në disa mënyra.

Schaeffer tha se Cogent ka hequr më parë disa faqe interneti dhe adresa me kërkesa të qeverive në disa vende, duke përfshirë Spanjën, Suedinë, Turqinë dhe Shtetet e Bashkuara, për sa kohë që kërkesat kanë një bazë të ligjshme.

“Kjo është ndryshe”, tha ai, duke e përshkruar atë si hera e parë që kompania ka bërë një lëvizje proaktive.

“Ne nuk shikojmë brenda tubacioneve të klientëve tanë, se çfarë bëjnë ata me ta është puna e tyre. Në këtë rast, ne e mbyllëm të gjithë tubacionin”, përfundoi ai. /Telegrafi/