Paraafishimi i parë i zhvilluesit të Android 13 sapo është lëshuar dhe ofron disa sugjerime interesante rreth fokusit të Google për përditësimin e madh të sistemit operativ celular të këtij viti.

Veçoritë e reja përfshijnë opsione të përmirësuara të tematikës dhe veçori të privatësisë, kontrolle të reja gjuhësore dhe, natyrisht, shumë përditësime. Këto pamje paraprake të hershme janë të destinuara për zhvilluesit dhe jo për përdoruesit përfundimtarë, kështu që është më mirë të ndaloni përmirësimin derisa softueri të jetë në një gjendje më të përfunduar.

Pas fokusit të madh të Android 12 në temat e personalizueshme “Material You”, Android 13 po zgjeron ikonat dinamike të aplikacioneve në të gjitha aplikacionet dhe jo vetëm tek Google. Funksioni i ikonave me temë lejon që ikonat e aplikacioneve të marrin një nuancë ngjyrash që komplimenton sfondin tuaj për sa kohë që zhvilluesit e aplikacioneve ofrojnë një ikonë të përputhshme njëngjyrëshe të aplikacionit.

Funksioni vjen fillimisht te pajisjet Pixel, por Google thotë se po punon me prodhues të tjerë për ta lëshuar atë më gjerësisht, raporton theverge.

Ekzistojnë gjithashtu ndryshime në mënyrën se si Android trajton lejet dhe sigurinë. Një përzgjedhës i ri fotografish do t’i lejojë përdoruesit të ndajnë foto dhe video me një aplikacion individual pa nevojën e aplikacionit për të parë të gjitha fotot që keni në pajisjen tuaj. Google planifikon ta sjellë përfundimisht këtë veçori në të gjithë telefonat që përdorin Android 11 e lart.

Një leje e re Wi-Fi do t’i lejojë aplikacionet të zbulojnë dhe të lidhen me pikat Wi-Fi pa pasur nevojë për lejet e vendndodhjes dhe preferencat e gjuhës do të kenë tani opsionin e vendosjes në bazë të aplikacionit (i dobishëm për përdoruesit shumëgjuhësh).

Google thotë gjithashtu se po vazhdon të investojë në iniciativën e tij Project Mainline për të ofruar më shumë përditësime përmes Google Play dhe jo në nivel OS.

Google thotë se synon të lëshojë pamjet paraprake të zhvilluesve të Android 13 gjatë muajit shkurt dhe mars dhe kalimin në versionet beta rreth prillit.

Ajo pret që Android 13 të jetë i qëndrueshëm rreth qershorit ose korrikut, përpara një lëshimi zyrtar më vonë gjatë vitit. Shpresojmë që përditësimi i këtij viti të shkojë më mirë se Android 12, i cili ishte i rrënuar me probleme të stabilitetit në shumë pajisje. /Telegrafi/