Neuroshkencëtarja klinike, Dr. Elisabeth Philipps paralajmëron se edhe një deri në tre për qind e dehidrimit mund të çojë në ulje të aktivitetit neuronal të trurit, funksion të dëmtuar njohës, humor të ulët dhe lodhje.

Nëse zgjoheni duke u ndjerë i lodhur për tre ditë ose më shumë, kjo është një shenjë që tregon se truri juaj po lufton, thotë Dr Philipps. Ju gjithashtu mund të vini re se ndiheni më nervoz dhe nuk jeni në gjendje të përqendroheni gjithashtu.

“Vërejtja e këtyre shenjave paralajmëruese është hapi i parë për të përmirësuar stilin tuaj të jetesës për të mbështetur shëndetin e trurit tuaj”, e bëri të qartë Dr. Philipps.

Kini parasysh se stresi, sheqeri i tepërt dhe një dietë me cilësi të ulët ndikojnë gjithashtu në shëndetin e trurit.

Dr. Philipps shtjelloi: “Ka shumë shkencë që tregojnë se hormoni i stresit, kortizoli ndryshon strukturën e trurit. Dhe sheqeri në gjak i kontrolluar dobët dhe përgjigja ndaj insulinës ndikon gjithashtu në funksionin e trurit, veçanërisht se si qelizat e trurit ‘lidhin dhe ndezin’” Ngrënia e shumë ushqimeve me sheqer në baza të rregullta çon në probleme të parregullta të sheqerit në gjak. Simptomat afatshkurtra përfshijnë mjegullën e trurit, lodhjen dhe humorin e ulët, por ky është vetëm fillimi”.

“Problemet afatgjata të sheqerit në gjak dhe insulinës jo vetëm që rrisin rrezikun e zhvillimit të diabetit të tipit 2, por edhe dëmtojnë trurin.  Sëmundja e Alzheimerit tani quhet diabeti i tipit 3 për një arsye!”.

Si të përmirësoni shëndetin e trurit?

Mungesa e gjumit dëmton funksionin e trurit, kështu që Dr Philipps rekomandon “hyrjen në një rutinë para gjumit”. Krijimi i një atmosfere të favorshme për gjumë përfshin shmangien e dritave të forta një orë para gjumit dhe përdorimin e aplikacioneve të vëmendjes ose meditimit.

“Përpiquni të shkruani në ditar para gjumit për të larguar mendimet nga mendja juaj”, rekomandon Dr Philipps. Një tjetër shtyllë kryesore e shëndetit të mirë të trurit kërkon përmirësimin e dietës suaj.

Një kërkesë e tillë është përfshirja e yndyrave të shëndetshme në dietën tuaj, siç janë acidet yndyrore esenciale omega-3. Ushtrimi është një tjetër faktor i rëndësishëm kur bëhet fjalë për mbrojtjen e trurit tuaj. /Telegrafi/