Kryeministri Dimitar Kovaçevski, së bashku me liderët e Ballkanit Perëndimor, sot do të marrë pjesë dhe do të flasë në Samitin Ballkani Perëndimor-Bashkimi Evropian në Tiranë, Shqipëri, kushtuar përballjes me pasojat e Rusisë. pushtimi i Ukrainës, forcimi i sigurisë dhe ndërtimi i qëndrueshmërisë ndaj ndërhyrjeve të huaja, duke iu përgjigjur sfidave të migracionit, luftës kundër terrorizmit dhe krimit të organizuar.

Ky është samiti i parë mes Bashkimit dhe Ballkanit Perëndimor që mbahet në një vend që nuk është anëtar i Unionit.

Pjesëmarrësit e Samitit do të mirëpriten nga Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama dhe prania e përfaqësuesve të lartë evropianë, kryetarit të Këshillit të BE-së, Sharll Mishel dhe kryetares së Komisionit Evropian, Ursula fon Der Lajen, si dhe kryeministrat e Belgjikës, Luksemburgut dhe vendeve të tjera evropiane.

Në Samit, vendet e Ballkanit Perëndimor pritet të nënshkruajnë një deklaratë me BE-në për forcimin e bashkëpunimit në disa segmente, e cila siguron kushte dhe përfitime më të mira për qytetarët e vendeve të Ballkanit Perëndimor.

Në Samitin e Tiranës, kryeministri Kovaçevski do të marrë pjesë edhe në dy panel diskutime, në fokus të të cilave do të jetë perspektiva evropiane e vendeve të Ballkanit Perëndimor, sigurimi i demokracisë, paqes dhe lirisë, si dhe bashkëpunimi i ngushtë ndërmjet vendet në përballjen e përbashkët me sfidat e imponuara nga kriza ekonomike dhe energjetike.

Në delegacionin qeveritar të kryesuar nga kryeministri Kovaçevski në Tiranë janë edhe zëvendëskryeministri përgjegjës për çështje evropiane Bojan Mariçiq dhe ministri i Punëve të Jashtme Bujar Osmani.

Kryeministri i Shqipërisë Edi Rama tha dje se samiti Ballkan Perëndimor – Bashkimi Evropian në Tiranë tregon interesin gjeostrategjik në rritje të BE-së në atë rajon gjatë luftës mes Rusisë dhe Ukrainës.

Sipas Ramës, lufta në Ukrainë kujton cenueshmërinë e rajonit dhe i ka dhënë BE-së shtysë për të futur kombet e Ballkanit Perëndimor në BE. Ai shtoi se blloku duhet të punojë veçanërisht “nga afër me Serbinë”, e cila nuk iu bashkua sanksioneve ushtarake të BE-së kundër Rusisë gjatë luftës.

Në kuadër të Samitit, operatorët e telekomunikacionit nga BE dhe vendet e Ballkanit Perëndimor do të nënshkruajnë një Deklaratë që do të mundësojë uljen e çmimeve të roaming ndërmjet BE-së dhe rajonit në vitin 2023.

Siç njoftoi Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal kjo do të kontribuojë në uljen e kostove operative të biznesmenëve, do të inkurajojë biznesin jashtë kufijve vendas dhe do t’i japë një shtysë shtesë turizmit në rajonin e Ballkanit Perëndimor.

Që kur marrëveshja rajonale për uljen e çmimeve të roamingut hyri në fuqi, e cila hoqi roamingun në Ballkanin Perëndimor nga korriku 2021, SRS po punon ngushtë me Komisionin Evropian, operatorët nga Bashkimi Evropian dhe Ballkani Perëndimor, si dhe autoritetet e rajonit. për të ulur çmimet e roaming-ut ndërmjet BE-së dhe rajonit, thuhet në kumtesën.

KBR kujton gjithashtu se liderët nga Ballkani Perëndimor nënshkruan tre marrëveshje të rëndësishme në fillim të nëntorit si pjesë e Planit të Veprimit për Tregun e Përbashkët Rajonal të Procesit të Berlinit – për lirinë e lëvizjes me letërnjoftim, për njohjen e arsimit të lartë. kualifikimet dhe për njohjen e kualifikimeve profesionale për mjekët e mjekësisë, stomatologët dhe arkitektët.