U bëj thirrje mësuesve të shkollave fillore dhe të mesme që të vënë në plan të parë interesat e fëmijëve dhe të sigurohen që të mos prishet procesi arsimor, ka shkruan në rrjetin Facebook, kryeministri Dimitar Kovaçevski.

Sipas tij nxënësit duhet të jenë në shkollat ​​ku bëjnë pjesë.

“Pas një mungese të gjatë pandemike nga bankat, ky është edhe një detyrim moral ndaj detyrave tuaja profesionale si mësues dhe pedagogë. Kjo është e nevojshme kryesisht për të mbështetur studentët tuaj në një pjesë shumë të rëndësishme të jetës së tyre.

E drejta e grevës është e drejtë e garantuar dhe unë e respektoj plotësisht. Por dialogu social është e vetmja mënyrë për të arritur zgjidhje të përbashkëta. Pra, arritëm një marrëveshje për pagën minimale dhe pensionet, kjo është mënyra për të zgjidhur këtë sfidë. Kjo Qeveri ka dëshmuar se i dëgjon kërkesat dhe nuk ikën nga zgjidhjet. Ne kemi vërtetuar gjithashtu se prioritet kyç është rritja e pagave, kështu që pagat e mësuesve janë rritur kumulativisht me 21% në katër vitet e fundit. Por qeveria duhet të menaxhojë buxhetin me përgjegjësi dhe të kujdeset për ekonominë. Nuk do të marrim asgjë nëse rrisim inflacionin dhe pikërisht kjo do të ndodhë nëse kërkesat realizohen ashtu siç janë vendosur”, ka shkruan Kovaçevski.
Kryeministri apeloi të mos e ndaloni procesin arsimor por të vazhdohet dialogu për të gjetur një zgjidhje të pranueshme sepse në kohë krize të madhe ekonomike duhet mbështetje për tejkalimin e përbashkët të problemeve.

Mes të tjerash ai tha se të drejtar e nxënësve për mësim edhe në kohë greve rregullohet edhe me ligj.