Kryeministri Dimitar Kovaçevski së bashku me ministrin e Transportit dhe Lidhjeve Bllagoj Boçvarski dhe drejtorin e Resurseve Energjetike Nacionale, Bajram Rexhepi, morën pjesë në një manifestim me rastin e përfundimit të punëve ndërtimore për ndërtimin e gazsjellësit në aksin rrugor Negotinë-Seksioni Kavadar-Manastir me gjatësi prej 92 km.

Në deklaratën e tij për shtyp, Kryeministri Kovaçevski theksoi se kjo nënkupton bashkimin e gjithë aksit rrugor nga Klleçovcë (Kumanovë) deri në Manastir në një gjatësi prej rreth 188 kilometrash.

“Në këtë mënyrë realizohet plani për realizimin e kësaj pjese të projektit të madh të gazifikimit të shtetit. Është e rëndësishme që vitet e kaluara dhe në kushtet e një pandemie, tani edhe në kushtet e krizës më të madhe ekonomike dhe energjetike botërore, po realizohen projekte strategjike për shtetin. Gazifikimi do të thotë përfitim për qytetarët, për kompanitë, për zonat industriale dhe sigurisht që ka një ndikim të madh në mbrojtjen e mjedisit. Kompanitë nga ky rajon, si dhe nga rajoni i Prilepit dhe Manastirit, tani mund të bëjnë plane për shfrytëzimin e gazit natyror në proceset e tyre prodhuese dhe në këtë mënyrë të jenë më konkurruese se kompanitë në rajon. Pikërisht këtu afër, në këtë aks rrugor, do të ndërtohet gazsjellësi i planifikuar ndërlidhës me fqinjin tonë Republikën e Greqisë ose nga Negotina – deri në kufirin me Greqinë në gjatësi prej 67 km. Tani do të kemi qasje në gaz natyror nga e gjithë bota, nga të gjitha vendet që e prodhojnë atë, në mënyrë që të mund të sillet në Maqedoninë e Veriut. Tashmë ekziston një terminal i gazit të lëngshëm natyror në Greqi që operon në ishullin Ravitusa, në mënyrë plotësuese ne do të jemi një nga aksionerët në terminalin e gazit të lëngshëm natyror në Aleksandropoli dhe kështu do të sigurojmë një qira të kapacitetit, i cili do të na mundësojë të kemi një gjendje të qëndrueshme me furnizimin me gaz natyror me çmime konkurruese”, tha Kovaçevski.

Ministri Boçvarski theksoi se sot në Kavadar po e përfundojmë projektin me saldimin e gypit të fundit të gazsjellësit Negotinë – Kavadar – Manastir, duke mbyllur plotësisht këtë pjesë.
“Vlera e këtij projekti, që lidh pjesën qendrore të vendit me Rajonin e Pellagonisë, ka vlerë prej mbi 36 milionë euro dhe paraqet një nga investimet kapitale më të rëndësishme në vendin tonë.

Kjo krizë energjetike na detyroi të gjithëve të kalojmë më shpejt në burimet tjera të energjisë, besojmë se me ndërtimin e gazsjellësit në vend do të ndikojmë dukshëm në uljen e shpenzimeve të kompanive dhe qytetarëve”, tha Boçvarski.

Drejtori Rexhepi tha se me testimet e nevojshme teknike dhe me ekzaminimet, do të fillojmë me procedurën për marrjen e lejes së përdorimit.

“Ne po bëjmë të gjitha përpjekjet që kjo të ndodhë shpejt dhe përfundimisht dimrin e ardhshëm, në mënyrë që i gjithë rajoni qendror dhe ai i Pellagonisë të ketë qasje dhe të përdorë gazin natyror në vitet në vijim, si ekologjik, ekonomik dhe i lehtë për t’u përdorur. Burim energjie. Këtij aksi rrugor do t’i bashkohet edhe interkonektori i ri me Republikën e Greqisë, i cili duhet të nisë ndërtimin vitin e ardhshëm dhe të përfundojë në fund të vitit 2024. Duke bërë këtë, ne do t’u mundësojmë furnizuesve dhe tregtarëve tanë të kenë më shumë burime për furnizim. Me këtë ne krijojmë stabilitet dhe diversifikim dhe burime më të lira për furnizim, kështu që do të kemi një lidhje të drejtpërdrejt me TAP-in dhe me terminalet LNG në Greqi. Shpresoj që deri në pranverë të nënshkruhet kontrata për JPP-në, për ndërtimin dhe funksionimin e rrjetit të shpërndarjes së gazit natyror dhe me këtë të fillojë ndërtimi masiv i rrjetit të shpërndarjes së 38 komunave në vend, pra një numër i madh i amvisëritë, industritë, etj. do të kenë mundësi të përdorin gazin natyror”, tha Rexhepi.

Në periudhën e kaluar, me punën e përkushtuar të drejtorit të REN-së, Bajram Rexhepi dhe të gjithë punëtorëve të REN, me sukses përfundoi realizimi i aksit rrugor Shtip-Negotinë 36 km dhe ai Negotino-Kavadar-Manastir në gjatësi prej 92 km. Aksi rrugor Shkup-Tetovë-Gostivar prej 76 km dhe pjesa Tetovë prej 10 km është në fazën përfundimtare dhe pritet të përfundojë së shpejti, aty është përfunduar pjesa më e madhe e punimeve.