Kryeministri Dimitar Kovaçevski me fjalim hyrës hapi seancën me temë “65 vjet pas Marrëveshjes së Romës: A është Evropa plotësisht e rindërtuar dhe e integruar ekonomikisht?” në kuadër të Forumit për Dialog të Prespës, njoftojnë nga Shtypi Qeverisë.

Në fokus të fjalimit të kryeministrit Kovaçevski ishin tre aspekte kyçe që lidhen me temën, përkatësisht harmonizimi i legjislacionit kombëtar me legjislacionin e BE-së, Iniciativa Rajonale “Ballkani i Hapur” dhe përfitimi ekonomik si dhe integrimi i rajonit në BE dhe tregun e vetëm të BE-së.

Në seancë morën pjesë edhe kryeministrat e Serbisë Ana Brnabiq, Kosovës Albin Kurti, Majlinda Bregu, Sekretari i Përgjithshëm i Këshillit për Bashkëpunim Rajonal, Matteo Bonomi, ekspert i ekonomisë nga Instituti Ndërkombëtar në Romë.

Kryeministri Kovaçevski tha se në kushtet e sotme të trazirave botërore, edhe më shumë theksohet tema e integrimit të Ballkanit Perëndimor në Evropë, ku i takon natyrshëm, dhe kur është fjala për procesin integrues evropian të Maqedonisë së Veriut, ka humbur kohë e çmuar.

“Zakonisht diskutimet në Ballkan janë kryesisht për të kaluarën dhe historinë dhe ka politikanë që kanë qejf të flasin për tema nga historia, veçanërisht nga fqinjësia, dhe këto janë temat më të lehta për t’u folur, sepse kur flisni me qytetarët për historinë, atëherë nuk keni asgjë. premtim. Është më e vështirë të flasësh me qytetarët për ekonominë sepse atëherë premtohet dhe më pas qytetarët kanë pritshmëri për një standard më të mirë jetese. Do të flas për të tashmen dhe planet për të ardhmen, për gjithçka që ne si shtet në bashkëpunim me vendet e rajonit dhe partnerët tanë strategjikë po realizojmë me një synim të vetëm zhvillim ekonomik dhe standard më të mirë për qytetarët”, tha. Kovaçevski.

Ai u ndal në tre aspekte kryesore të temës së sotme, përkatësisht përafrimin e legjislacionit kombëtar me legjislacionin e BE-së dhe zbatimin e standardeve të reformave strukturore, iniciativën rajonale të Ballkanit të Hapur dhe përfitimet e saj ekonomike, si dhe integrimin e rajonit në BE dhe tregun e përbashkët të Unionit./Telegrafi/