Kalkulatori i gjumit: Caktojeni kohën kur duhet të zgjoheni dhe kalkulatori tregon kur duhet të flini për t’u zgjuar me plot energji

A jeni lodhur duke u zgjuar çdo mëngjes pa asnjë pikë energjie dhe duke u futur në luftë me butonin ‘Snooze’ me dëshirën që të flini “vetëm edhe pesë minuta më shumë”?

Nëse ndjeheni sikurse nuk po mjaftoheni gjumë, nuk jeni të vetmit: 39 për qind e njerëzve në Angli janë duke vuajtur nga simptoma të pagjumësisë, transmeton Telegrafi.

Hulumtimet e fundit sugjerojnë se duhet të ndalojmë së numëruari orët sa do të flemë – dhe në vend të kësaj të fillojmë të mendojmë për gjumin sipas cikleve në të cilat vepron.

Ekspertja e gjumit Dr. Laura Lefkowitz thotë se truri ka një sistem të veçantë të gjumit. Nuk është se vetëm bini në gjumë dhe ora e parë në gjumë është e njëjtë me orën e dytë, të tretë, katërt, pestë, etj. Gjumi kalon nëpërmes cikleve të ndryshme, dhe brenda secilit cikël gjendet ai të cilin e quajmë gjumi që nuk i përket fazës REM (Lëvizje e shpejtë e syve) dhe gjumi REM.

Për t’i ndihmuar njerëzit ta zbulojnë kohën e saktë kur duhet të flenë, ekspertët kanë përpiluar një kalkulator gjumi i cili ju tregon se cila është koha më e mirë për t’u zgjuar dhe për të fjetur – dhe kjo nënkupton se çdo ditë do të zgjoheni të freskuar dhe me plot energji!

Secili cikël i gjumit zgjatë rreth 90 minuta, dhe ju duhet të kaloni nëpërmjet pesë ose gjashtë prej tyre. Nëse zgjoheni në mes të ciklit, ju nuk do të keni energji dhe do të ndjeheni të lodhur!

Prandaj, ekspertët rekomandojnë: kalkulojeni orarin e gjumit në mënyrë që të zgjoheni mes cikleve dhe kësisoj do ta filloni ditën me buzëqeshje në fytyrën tuaj.

Sa i përket kalkulatorit, mjafton ta caktoni kohën kur duhet të zgjoheni në mëngjes, dhe kalkulatori do t’jua caktojë kohën optimale kur duhet të flini!

P.sh., nëse duhet të zgjoheni në 6:30 të mëngjesit, kalkulatori do t’ju sugjerojë të flini në orën 9:16 pasdite apo 10:46 pasdite apo 12:16 pasdite apo 1:46 pasdite.

Nëse duhet të zgjoheni në orën 7 :00 të mëngjesit, kalkulatori do t’ju sugjerojë të flini në këto orare: 21:46, 11:16, 12:46 ose 2:16 të mëngjesit.

Për ta zbuluar kohën ideale se kur duhet të zgjoheni, provojeni këtë kalkulator gjumi duke klikuar KËTU! /Telerafi/