Jeni të lumtur në martesën tuaj?

Martesat moderne kalojnë periudha krize nën barrën e përditshmërisë, vështirësive financiare, por edhe mungesës së kohës për investime serioze në marrëdhëniet emocionale.

Pandemia e koronavirusit dhe masat kufizuese të lëvizjes kanë qenë një test serioz për marrëdhëniet ndërpersonale vitin e kaluar, veçanërisht për partneritetin dhe institucionin e martesës.

Ekonomistët nga Universiteti i Virxhinias në SHBA, Leora Friedberg dhe Steven Stern, kryen anketën si pjesë e Anketës Kombëtare të Familjeve dhe Familjeve. Ata formuluan dy pyetje, përgjigjet e të cilave duhet të deshifrojnë natyrën e vërtetë të marrëdhënieve martesore dhe lumturinë e bashkimeve të tilla.

Hulumtimi është kryer në 4242 çifte të martuara. Sa i lumtur je i martuar në krahasim me sa i lumtur do të ishe nëse nuk do të ishe i martuar? Përgjigjet e ofruara ishin – shumë më pak, më pak, të njëjta, më shumë, shumë më tepër.

Si mendoni se bashkëshorti juaj iu përgjigj kësaj pyetjeje?

“Qëllimi i dashurisë është të të bëjë të lumtur dhe fakti që bashkëshorti është thjesht i lumtur”. Për shembull, mund të pranoj të bëj më shumë punë shtëpie, të cilat pakësojnë disi lumturinë time personale, por kompensohen duke ditur se partneri im përfiton, pra është më i lumtur”, tha Leora Friedberg, duke shtuar se duket se shumë çifte nuk e bëjnë këtë. t’i japim rëndësi.

Vetëm 40.9 përqind e çifteve që morën pjesë në hulumtim ishin në gjendje të parashikonin se çfarë do të thoshte partneri i tyre. Madje një e katërta e të anketuarve kanë treguar dallime serioze në perceptimin e lumturisë si çift i martuar, theksoi ajo.

Çiftet që pranuan se nuk do të ishin më pak të lumtur nëse nuk do të ishin të martuar, ose ata që kishin marrë me mend gabimisht se si bashkëshorti i tyre iu përgjigj pyetjes së parë, kishin më shumë gjasa të divorcoheshin.

“Përqindjet e divorcit ishin më të larta në mesin e atyre që raportuan se ishin më të lumtur të martuar sesa do të kishin qenë të pamartuar, si dhe midis atyre çifteve që mbivlerësonin lumturinë e partnerëve të tyre”, shpjegoi Stephen Stern.