Holanda mbështet anëtarësimin e Maqedonisë së Veriut dhe Shqipërisë në BE

Qeveria holandeze tashmë mbështet ofertat e Shqipërisë dhe Maqedonisë së Veriut për anëtarësim në BE, megjithëse në vitin 2019, së bashku me Francën dhe Danimarkën, bllokoi fillimin e negociatave me dy vendet e Ballkanit.

Qeveria dhe partitë e koalicionit në Dhomën e Përfaqësuesve tani po bëjnë presion që dy vendet, të cilat shpresojnë për fillimin e negociatave për anëtarësim, t’i bashkohen BE-së, shkruan holandezja “NL Times”.

Fillimi i negociatave me Shkupin bllokon veton e Bullgarisë për mosmarrëveshjen e gjuhës dhe historisë, ndërsa përparimi i Tiranës në rrugën drejt BE-së është i lidhur me përparimin e Maqedonisë së Veriut.

Në maj, Parlamenti Evropian i kërkoi Këshillit Evropian që Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut të nisin procesin e negociatave, duke vënë në dukje “kontekstin gjeostrategjik të marrëdhënieve me Rusinë dhe agresionin rus kundër Ukrainës”.

Kryeministri holandez Mark Rutte tani po bën presion që Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut të fillojnë procesin e negociatave, raportoi “De Telegraph”.

Në vitin 2018, Rutte tha se Shqipëria dhe Maqedonia e Veriut do të “dobësonin të gjithë Bashkimin”, duke treguar për korrupsionin dhe mungesën e lirisë së medias.

Një vit më vonë, Holanda, së bashku me Francën dhe Danimarkën, bllokuan fillimin e bisedimeve të anëtarësimit në BE për të dy vendet