Edhe nxënësit kundërshtojnë sindikatën e arsimit: Stop grevës

Greva e punëtorëve në shkollat ​​fillore dhe të mesme në mbarë vendin vazhdon edhe sot. Nuk ka asnjë marrëveshje mes SASHK-ut dhe Qeverisë. Rritja e ofruar e pagave prej 10 për qind është e papranueshme për më shumë se 500 sindikata nën patronatin e SASHK-ut.

“Rritja e pagave prej 10 për qind në mbrojtjen e fëmijëve dhe arsimin fillor dhe të mesëm nuk përkon fare me rritjen e pagës minimale këtë vit dhe nuk është një nxitje e duhur për të rikthyer dinjitetin e profesionit”, tha dje kryetari i SASHK, Jakim Nedelkov.

Informatat se a nuk do të ketë mësim sot me padurim e kanë pritur mësimdhënësit, por edhe nxënësit, sidomos maturantët që planifikojnë të vazhdojnë shkollimin jashtë Maqedonisë. Në një bisedë për Factor, ata thonë se në edukimin e tyre kanë mbetur “vrima” të pariparueshme, të cilat i bëjnë shumë të papërgatitur dhe jo konkurrues me moshatarët e tyre nga Ballkani dhe më gjerë.

E dimë se çfarë problemi janë pagat e ulëta në vend. Mësuesit dhe profesorët tanë janë padyshim me pagat më të ulëta.

Shumica prej nesh, studentë, kanë telefona celularë që kushtojnë sa dy apo edhe tre rroga sa merr një mësues tani.

Por në këtë vend gjithçka është disi përmbys. Një inxhinier elektrik paguhet më pak se një parukier, mjekët fitojnë më pak se estetistët.

Nuk gjendet askund. I gjithë sistemi, nëse ekziston fare në vend, është i trazuar dhe për këtë, ata që duhet të na çojnë në rrugën e drejtë, gjegjësisht mësuesit janë të privuar nga e drejta.

Ky është një fakt. Por dëmi më i madh, kolateral jemi ne, studentët. Nuk kemi mësuar asgjë në dy vitet e fundit, madje edhe tani, kur numërojmë ditët e fundit të gjimnazit, rrimë në shtëpi dhe presim të themi nëse greva vazhdon apo jo.

Më besoni, askush nuk gëzohet për humbjen e orëve. Ne të rriturit jemi të vetëdijshëm se këto “vrima” në ekand vështirë se do t’i mbushim.

Konkretisht do të studioj jashtë Maqedonisë. Por edhe tani e di që do të më duhet të “pështyj gjak” për t’i arritur moshatarët e mi nga vendet e tjera, thotë Gjorgji T, maturant në një nga gjimnazet e Shkupit.

Edhe disa nga profesorët ndajnë saktësisht të njëjtin qëndrim.

Sigurisht që jemi të pakënaqur me pagat. Mezi ia dalim mbanë. Por unë personalisht mendoj se mund të kishim zgjedhur një formë tjetër greve. Të bëhen disa ndërrime, në mënyrë që mësimi të vazhdojë.

Kemi fëmijë të mrekullueshëm që për fat të keq nuk do të qëndrojnë këtu, sigurisht në raste të tilla. Ka studentë që kërkojnë të përmirësojnë notat e tyre, shumë nga materialet do të mbeten të pashfrytëzuara.

Një sërë festash po afrojnë, Pashkët, Ramazan Bajrami, 1 Maji. Kur e gjithë kjo të përmirësohet. Thjesht nuk ka kohë. Ku janë përgatitjet për provimet e maturës, për maturën shtetërore. Vite më parë, rezultatet shkuan vetëm në rënie. Nuk kemi pasur një edukim kaq katastrofik në çdo drejtim.

Si nga aspekti i mosvlerësimit të punës së edukatorit, ashtu edhe nga aspekti i cilësisë së programeve arsimore. Eksperiment për të eksperimentuar. Jashtë Kembrixhit kështu dhe në fund as ne jemi të kënaqur, as nxënësit të mësuar siç duhet, thekson një mësues i gjuhës maqedonase, i cili ka dashur të mbetet anonim në bisedën me Faktor.

Ndërkohë, ministri i Arsimit dhe Shkencës, Jeton Shaqiri, dje përmes një postimi në Facebook, u ka bërë thirrje arsimtarëve në shkollat ​​fillore dhe të mesme që të ndalojnë grevën dhe të vazhdojnë procesin arsimor.

“Humbja e arsimit në kushte si kjo e Pandemisë, kur qeveria dhe Ministria e Arsimit dhe Shkencës, bënë përpjekje maksimale për normalizimin e procesit arsimor, nuk i bën dobi askujt, të paktën nxënësve. Ata kanë nevojë për ju tani në këtë periudhë kur përgatiten për vazhdimin e shkollimit në gjimnaz, dhënien e provimeve profesionale dhe maturën shtetërore, nga e cila varet e ardhmja e tyre e mëtejshme arsimore dhe regjistrimi në universitetet brenda dhe jashtë vendit. Me një proces të ndërprerë arsimor, e gjithë kjo nuk mund të realizohet brenda afateve të përcaktuara dhe është në dëm të nxënësve dhe maturantëve aktualë, por edhe të gjithë nxënësve të tjerë. Qeveria kërkon të plotësojë kërkesat e stafit pedagogjik. Dëshirojmë të gjejmë një zgjidhje të përbashkët afatgjatë që do të sigurojë rritje të vazhdueshme të pagave në arsim, por edhe do të garantojë statusin ekonomik dhe social të stafit”, ka thënë ministri Shaqiri në Facebook.