Drejtori Halili nga Expo Dubai: Prioritetet kryesore janë përmirësimi i mbështetjes financiare për inovacion, zhvillim teknologjik, promovim dhe inkurajimin e aktivitetit inovativ

Delegacioni zyrtar i Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, i kryesuar nga zëvendëskryeministri përgjegjës për çështje ekonomike, koordinim të departamenteve ekonomike dhe investimeve, Fatmir Bytyqi, i cili ndodhet për një vizitë dyditore në Emiratet e Bashkuara Arabe, pas Ditës së djeshme në Expo Dubai 2020, sot, në mëngjes, mori pjesë në një konferencë biznesi të zhvilluar në vetë Expo, e cila prezantoi mundësitë e investimit në vendin tonë.

Konferenca e biznesit është e ndarë në dy panele, ndërsa në panelin e parë folën zëvendëskryeministri për Çështje Ekonomike, Fatmir Bytyqi, Ministri i Mjedisit dhe Planifikimit Hapësinor, Naser Nuredini, drejtori i Fondit për Inovacion dhe Zhvillim Teknologjik, Festim Halili dhe drejtori i Agjencisë për promovim dhe mbështetje të turizmit Ljupçoo Janevski, të cilët secili nga ana e tij prezantuan mundësitë për investim dhe të bërit biznes në vendin tonë.

Drejtori i Fondit për Inovacion dhe Zhvillim Teknologjik Festim Halili, prezantoi Fondin si një institucion udhëheqës qeveritar për mbështetjen e kompanive inovative mikro, të vogla dhe të mesme, dhe prioritetet kryesore janë përmirësimi i aksesit në mbështetje financiare për inovacion, zhvillim teknologjik, promovimi dhe nxitja e aktivitetit inovativ në Maqedoninë e Veriut.

“Aktualisht, FITR përmes instrumenteve të tij financiare ka mbështetur mbi 702 projekte me vlerë totale investimi mbi 87 milionë euro, me mbështetjen e FITR-it në vlerë prej 50 milionë euro ndërsa kompanitë marrin pjesë me 37 milionë euro. “Prej 56% e portofolit të FITR-it, pra 392 kompani të mbështetura janë kompani startup, kryesisht të themeluara nga të rinjtë”, tha Halili dhe bëri të ditur se sfida e radhës për Fondin është hapja e fondit të parë hibrid të investimeve prej 27 milionë eurosh, në të cilin. Shteti do të investojë 10 milionë euro.

Në pjesën e dytë të Konferencës së Biznesit, para biznesmenëve të pranishëm nga Emiratet e Bashkuara Arabe dhe vende të tjera që ekspozojnë në Expo Dubai 2020, përfaqësuesit e katër dhomave më të mëdha të tregtisë prezantuan punën e tyre: Victor Mizo (Zëvendës President i Ekonomisë Oda e Maqedonisë Veriore) Trajan Angeloski (kryetar i Shoqatës së Odave Ekonomike), Nebi Hoxha (kryetar i Odës Ekonomike të Maqedonisë Veriperëndimore) dhe Aneta Antova Pesheva (kryetare e MASIT).