Çfarë duhet të dini për kandidatët në zgjedhjet presidenciale franceze?

Politika ekonomike ka zënë vendin e dytë në fushatën presidenciale franceze, e fokusuar fillimisht në çështjet kulturore dhe identitare, të lënë në hije nga agresioni rus në Ukrainë.

Ndërsa vendi përgatitet për raundin e parë të zgjedhjeve më 10 prill, kandidatë të ndryshëm ofrojnë vizione të ndryshme për të ardhmen e Francës, raporton dw.

Ekonomia franceze ka performuar më mirë se sa pritej pas efekteve katastrofike të krizës së shkaktuar nga pandemia e coronavirusit, me rritje prej shtatë për qind në vitin 2021, që është më shumë se Gjermania, Italia dhe Spanja.

Papunësia ra në 7.4 për qind në tremujorin e katërt të vitit 2021, niveli më i ulët që nga viti 2008, transmeton Telegrafi.

Pavarësisht përpjekjeve të presidentit, Emmanuel Macron për të bërë gjithçka që duhet për t’u marrë me pasojat e pandemisë, borxhi publik i Francës mbetet i rëndësishëm, deri në 112.9 për qind të GJDP-së në vitin 2021. Franca ishte i vetmi vend në Evropë ku shpenzimet publike tejkaluan 60 për qind të GJDP-së totale në vitin 2020.

Cilat janë planet e kandidatëve për president?

Kandidati i qendrës, Emmanuel Macron ka lëvizur djathtas që nga hyrja në Pallatin Elysee në vitin 2017, si dhe në mes të elektoratit francez, por për sa i përket politikës ekonomike, ai i qëndron besnik qasjes en même temps (në të njëjtën kohë) si thelbi i fushatës fillestare presidenciale, duke qëndruar në të djathtë dhe në të majtë të qendrës politike.

Emmanuel Macron

Favoriti aktual dëshiron të rinovojë qasjen ndërhyrëse që Charles de Gaulle përdori në vitet 1960, duke propozuar të pompojë 30 miliardë euro në industritë e teknologjisë së lartë.

Macron po shikon edhe një herë politikat proteksioniste dhe po kërkon një mënyrë për të detyruar shtetin të blejë produkte franceze, megjithëse është e paqartë se si të anashkalohen ligjet kufizuese të ndihmës shtetërore të BE-së.

Ai dëshiron të rrisë taksat e trashëgimisë dhe si një social liberal, Macron gjithashtu dëshiron të njohë dhe vlerësojë të gjitha mënyrat se si familjet kanë transformuar duke u dhënë çifteve që jetojnë së bashku të njëjtin status tatimor si çiftet e martuara ose ata në një partneritet civil.

Kandidatja konservatore Valerie Pecresse, e partisë Les Republicains (Republikanët ose LR), e bazon pjesën më të madhe të fushatës së saj në akuzën se Macron është thjesht një “imitim i zbehtë” i një lideri të qendrës së djathtë.

Valerie Pecresse

Ajo shpreson të shkojë përtej Macron në liberalizmin ekonomik, duke propozuar zgjidhjen e çështjes së javës së punës 35-orëshe në marrëveshjet sektoriale midis grupeve të biznesit dhe sindikatave.

Pecresse dëshiron të shkurtojë 150 mijë vende pune në shërbimet qeveritare dhe të heqë kontributet e solidaritetit social për kompanitë, të cilat ajo e sheh si një taksë absurde që minon konkurrencën e kompanive. Ai gjithashtu dëshiron të ulë TVSH-në për energjinë elektrike, banesat dhe mallrat kulturore.

Eric Zemmour

Eksperti i ekstremit të djathtë, i cili është bërë kandidat, Eric Zemmour dëshiron të provojë besueshmërinë si një liberal ekonomik, duke propozuar një ulje të taksave prej 15 për qind për bizneset e vogla, zejtarët dhe fermerët.

Kërkon gjithashtu uljen e taksës së trashëgimisë, heqjen e plotë të taksës për kalimin e pronësisë së kompanive familjare dhe lejimin e njerëzve që të transferojnë pronat tek të afërmit pa taksa. Zemmour propozon gjithashtu përjashtimin e zgjidhjes së parë të çështjes së strehimit nga taksat e pronës dhe heqjen e tarifës vjetore të licencës televizive.

Marine Le Pen

Duke synuar votat e bërthamës së klasës punëtore, liderja e Rassemblement nacionalist-populist (Mbledhja Kombëtare), Marine Le Pen, ka një platformë ekonomike më statiste sesa rivalja e saj e ekstremit të djathtë.

Ajo dëshiron të ndërhyjë për të vendosur çmimet, për të dhënë subvencione për sektorët e trazuar të ekonomisë dhe për të krijuar një fond shtetëror francez për të investuar në sektorë strategjikë.

Ai mbron zëvendësimin e taksës aktuale të pronës me një taksë mbi pasurinë që synon të pasurit. Duke dashur të tërheqë votat e të rinjve, Le Pen dëshiron të heqë qafe taksën mbi të ardhurat për punëtorët nën moshën 30 vjeç, në mënyrë që ata të qëndrojnë në Francë dhe të krijojnë familje atje.

Nicolas Dupont-Aignan

Rivali i saj, nacionalisti Nicolas Dupont-Aignan i Debout la France (Rise France) po kërkon gjithashtu që të gjitha pagat të rriten me tetë për qind. Ai propozoi gjithashtu zgjerimin e rolit të punonjësve në drejtimin e kompanive dhe kthimin e taksës së pasurisë që e heq Macroni.

Kandidati më popullor i francezëve u largua nga La France Insoumise (Franca e Papushtuar) dhe kundërshtari më i madh i Le Pen në luftën për një biletë për në raundin e dytë, Jean-Luc Melenchon shpreson të miratojë Ligjin për Emergjencat Sociale sa më shpejt që të jetë e mundur pas marrjes së detyrës, duke rritur pagën minimale në 1400 euro në muaj dhe duke kufizuar diferencën e pagave midis punëtorëve dhe CEO-ve.

Ajo gjithashtu dëshiron t’u japë punonjësve të sektorit publik 800 mijë kontrata të përkohshme.

Partia Socialiste e respektuar dikur është një hije e së parës, pasi në vitin 2017 humbi votat ndaj Macron nga votuesit e qendrës së djathtë si dhe nga Melenchon në të majtën ekstreme.

Kandidatja e partisë, kryebashkiaku i Parisit, Anne Hidalgo, po propozon një program ambicioz ekonomik që synon rritjen e pagës minimale me 15 për qind, punësimin e dhjetëra mijëra nëpunësve civilë dhe krijimin e një takse të re mbi pasurinë që ajo beson se do të mbledhë 4 miliardë euro që synon të shpenzojë mbi tranzicionin mjedisor.

Anne Hidalgo

Hidalgo gjithashtu shpreson të krijojë një fond donacionesh prej 5,000 eurosh për njerëzit mbi moshën 18 vjeç, të cilët do t’i shpenzojnë paratë në projekte profesionale ose private.

Rivali i saj i majtë, Yannick Jadot i të Gjelbërve, dëshiron të rrisë pagën minimale me 10 për qind dhe të reduktojë orët e punës. Jadot mbron të ardhurat bazë universale që do t’u paguhen të gjithë qytetarëve mbi moshën 18 vjeç dhe punësimin e më shumë se 200 mijë punëtorëve të rinj në sektorin publik.

Yannick Jadot

Analistët besojnë se kandidatët si Hidalgo dhe Jadot janë tërheqës për klasën punëtore franceze.

Kandidati komunist Fabien Roussel u dallua duke u kthyer me shpresën për të tërhequr një pjesë nostalgjike të kombit. Roussel propozon krijimin e 500 mijë vendeve të reja të punës në shërbimin civil, rritjen e pagave në shërbimin civil me 30 për qind dhe barazimin e pagave midis burrave dhe grave dhe punëdhënësve në sektorin privat dhe publik brenda një viti.

Nathalie Arthaud

Kandidatja e ekstremit të majtë, Nathalie Arthaud e Partisë Komuniste Lutte ouvrière (Lufta e Punëtorëve) dëshiron të heqë TVSH-në dhe të përjashtojë punëtorët nga taksat e karburantit.

Homologu i saj i ekstremit të majtë, Philippe Poutou dëshiron të shtetëzojë kompanitë energjetike dhe farmaceutike, të krijojë një milion vende pune në sektorin publik dhe të rrisë të gjitha të ardhurat me 400 euro.

Nacionalizimi është gjithashtu në agjendën e Jean Lassalle, kreut të Partisë së vogël të Rezistencës. Ish-asistenti i kandidatit të qendrës François Bayrou, Lassalle është fokusuar në zonat rurale dhe po propozon një plan të ri Marshall për të rigjallëruar fshatrat dhe për të përjashtuar kompanitë e vendosura në vende me më pak se 15 mijë banorë nga taksat e pronës. /Telegrafi/