Bekteshi: Disa kompani kanë rritur artificialisht çmimet, nëse nuk i kthejnë në normalitet atëherë do të marrim masa jopopullore

Disa tregtarë kanë rritur në mënyrë drastike çmimet e produkteve ushqimore bazë, të cilat më parë kishin marzhe të ngrira dhe ulje të TVSH-së me vendim të Qeverisë. Këta tregtarë kanë monopolin e tregut për produkte të caktuara dhe pas përfundimit të masave çmimet u rritën nga 50 deri në 70 për qind, tha ministri i Ekonomisë Kreshnik Bekteshi sonte në emisionin 24 Analiza.

“Nuk ka kaluar asnjë javë ku produkte të caktuara janë rritur, por kjo është vetëm në pjesën e makaronave dhe disa produkteve të tjera. Në rastin e vajit të gatimit dhe produkteve të tjera rimbursohet vetëm përqindja e pjesës së TVSH-së. Do të sjellim një konkluzion që të gjitha inspektoriatet të dalin në terren dhe të kontrollojnë nëse çmimet janë rritur artificialisht. Ka kompani të caktuara që kanë rritur artificialisht çmimet me mbi 50% dhe deri në 70% për të përfituar nga situata në kurrizin e qytetarëve. “Nuk duan të heqin dorë nga asnjë për qind e fitimeve”, tha ministri Bekteshi.

Ministri tha se së bashku me institucionet kompetente, Drejtorinë doganore, Inspektoratin Shtetëror të Tregut dhe Drejtorinë e të Ardhurave Publike janë duke u analizuar të dhënat e çmimeve.

“Nëse këta tregtarë nuk i kthejnë çmimet me marzhe normale, atëherë do të marrim sërish masa jopopullore, të gjitha për të mbrojtur standardin e qytetarëve”, tha ministri dhe theksoi se deri në fund të javës në koordinim me odat, tregtarët dhe prodhuesit do të merret një vendim se a do të merren dhe çfarë masash.

“Në koordinim me të gjitha odat ekonomike e  është marrë vendim që masa për ngrirjen e produkteve të mos zgjatet pas datës 1 qershor, të largohemi nga tregu për të përcaktuar çmimet. Por nëse konstatojmë se ka abuzime dhe manipulime, atëherë do të reagojmë menjëherë. ”, tha Bekteshi dhe theksoi se ribalanci i buxhetit tashmë është në procedurë parlamentare, sapo të miratohet do të krijojmë masa të reja në përputhje me nevojat e qytetarëve për të shmangur goditjet e mëdha të çmimeve.