Barack Obama ka bërë një deklaratë me shkrim pak para mesnatës së djeshme për luftën ruse në Ukrainë.

Obama ka thënë se pasojat e veprimeve të pamatura të Rusisë shtrihen përtej kufijve të Ukrainës.

“Mbrëmjen e kaluar, Rusia nisi një sulm të pacipë ndaj popullit të Ukrainës, duke shkelur ligjin ndërkombëtar dhe parimet themelore të dinjitetit njerëzor. Rusia e bëri këtë, jo sepse Ukraina përbënte një kërcënim për Rusinë, por sepse populli i Ukrainës zgjodhi një rrugë të sovranitetit dhe demokracisë. Për ushtrimin e të drejtave që duhet të jenë të disponueshme për të gjithë njerëzit dhe kombet, ukrainasit tani përballen me një sulm brutal që po vret të pafajshëm dhe po zhvendos një numër të pallogaritshëm burrash, grash dhe fëmijësh.

Pasojat e veprimeve të pamatura të Rusisë shtrihen përtej kufijve të Ukrainës. Ky pushtim i paligjshëm në zemër të Evropës kërcënon gjithashtu themelin e rendit dhe sigurisë ndërkombëtare. Prej disa kohësh, ne kemi parë forcat e ndarjes dhe autoritarizmit të bëjnë përparim në mbarë botën, duke sulmuar idealet e demokracisë, sundimit të ligjit, barazisë, lirisë individuale, lirisë së shprehjes dhe adhurimit. Pushtimi rus i Ukrainës tregon se ku mund të çojnë këto tendenca të rrezikshme dhe pse ato nuk mund të lihen pa kundërshtuar.

jerëzit me ndërgjegje në mbarë botën duhet të dënojnë me zë të lartë dhe qartësisht veprimet e Rusisë dhe të ofrojnë mbështetje për popullin ukrainas. Dhe çdo amerikan, pavarësisht nga partia, duhet të mbështesë përpjekjet e Presidentit Biden, në koordinim me aleatët tanë më të afërt, për të vendosur sanksione të rënda ndaj Rusisë – sanksione që imponojnë një çmim real për elitat autokratike të Rusisë. Mund të ketë disa pasoja ekonomike për sanksione të tilla, duke pasur parasysh rolin e rëndësishëm të Rusisë në tregjet botërore të energjisë. Por ky është një çmim që duhet të jemi të gatshëm ta paguajmë për të mbajtur një qëndrim në anën e lirisë. Prej kohësh, ne të gjithë përballemi me një zgjedhje, midis një bote në të cilën fuqia bën të drejtën dhe autokratët janë të lirë të imponojnë të tyren përmes forcës, ose një bote në të cilën njerëzit e lirë kudo kanë fuqinë për të përcaktuar të ardhmen e tyre.

Michelle dhe unë do të lutemi për popullin e guximshëm të Ukrainës, për qytetarët rusë që kanë deklaruar me guxim kundërshtimin e tyre ndaj këtyre sulmeve dhe për të gjithë ata që do të përballojnë koston e një lufte të pakuptimtë”, shkruan Obama.