NATO do të rrisë edhe më tepër mbështetjen politike dhe praktike për Ukrainën derisa kjo e fundit po vazhdon të mbrohet kundër pushtimit rus.

Kështu thuhet në një komunikatë të lëshuar nga NATO, në të cilën gjithashtu përmenden edhe ndihmat ushtarake si antitankët, raketat kundër-ajrore dhe armët e vogla që po dërgohen në Ukrainë.

Në komunikatën e NATO-s përmenden një nga një shtetet të cilat kanë vepruar kundër Rusisë pas agresionit të kësaj të fundit ndaj shtetit të pavarur të Ukrainës.

“Belgjika, Kanadaja, Republika Çeke, Estonia, Franca, Gjermania, Greqia, Letonia, Lituania, Holanda, Portugalia, Rumania, Sllovakia, Sllovenia, Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara kanë dërguar ose janë duke miratuar dërgesa të konsiderueshme të pajisjeve ushtarake në Ukrainë. Ukraina ka marrë tashmë armë, duke përfshirë raketa Javelin dhe raketa kundërajrore, nga aleatët e NATO-s, si dhe miliona euro ndihmë financiare. Shqipëria, Bullgaria, Kroacia, Danimarka, Hungaria, Islanda, Maqedonia e Veriut, Norvegjia, Polonia, Portugalia, Rumania, Sllovakia, Sllovenia, Spanja, Mbretëria e Bashkuar dhe Shtetet e Bashkuara po ofrojnë ndihmë humanitare ose hapin kufijtë e tyre për refugjatët ukrainas. Kroacia, Polonia dhe Rumania tashmë po mirëpresin refugjatët ukrainas. Italia po ofron gjithashtu ndihmë të menjëhershme financiare për qeverinë ukrainase dhe Turqia ka thelluar lidhjet e saj të mbrojtjes me Ukrainën dhe ka ofruar ndihmë humanitare.”, thuhet në komunikatë.

“Unë mirëpres që aleatët po rriten për të mbështetur Ukrainën, me pajisje shtesë ushtarake, ndihmë financiare dhe ndihmë humanitare. Vetëmborjtja është një e drejtë e siguruar në Kartën e OKB-së dhe aleatët po e ndihmojnë Ukrainën ta mbajnë këtë të drejtë. Kjo dërgon një mesazh të qartë se të mbështetjes së plotë të NATO-s për sovranitetin dhe integritetin territorial të Ukrainës”, tha Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg.

Këto kontribute shtesë bazohen në ndihmën shumëvjeçare të NATO-s për Ukrainën. NATO ka ndihmuar në trajnimin, financimin dhe reformimin e forcave të armatosura dhe institucioneve të mbrojtjes të Ukrainës që nga viti 2014. Në krizën aktuale, Aleanca po ndihmon në koordinimin e kërkesave të Ukrainës për ndihmë dhe po mbështet aleatët në dhënien e ndihmës humanitare.